5 miljoner kr till bl.a. härbärge för utsatta EU-medborgare – M enda parti som röstade nej

2020-10-19 17:03

Nyheter

Vid måndagens kommunstyrelsesammanträde i Umeå beslutade en majoritet att Umeå kommun ska ingå en överenskommelse med Umeå Pastorat och Pingstkyrkan. Detta med syfte att fortsätta erbjuda en mötesplats och ett natthärbärge för s.k. utsatta EU-medborgare. Detta till en kostnad av ca 5,2 miljoner kr fördelat på tre år.

Moderaterna röstade nej till förslaget, vilket man även gjort vid tidigare tillfällen. Liknande samarbeten har pågått i olika former sedan 2014.

Moderata kommunalrådet Anders Ågren kommenterar:

– Det är viktigt att vi politiker är tydliga. Det är inte kommunens ansvar att finansiera boende, eller något annat under den korta tid man vistas i Sverige. Om föreningar eller privatpersoner vill ordna boende åt utsatta EU-medborgare så är det ju självklart deras sak, men de kan inte räkna med att kommunen ska finansiera det. Det är och har varit Moderaternas linje i Umeå.

– Dagens beslut i Umeå kommunstyrelse om att ge drygt 5 miljoner kr fördelat på tre år för bl.a. ett härbärge för utsatta EU-medborgare är olyckligt och fundamentalt fel. Det är den enskildes eget ansvar att finansiera sitt boende under den korta tid – tre månader – som man har rätt att vara här, om man inte har jobb eller studerar, avslutar Ågren.

Text: Joline Göttfert