onsdag 22 maj 2019 • Kontakta redaktionen via e-post

Nu går startskottet för namninsamlingen om Rädda Västerbotten – Nej till Stornorrland

Idag går startskottet för den partipolitiskt obundna namninsamlingen Rädda Västerbotten – Nej till Stornorrland. Namninsamlingen ska leda fram till en folkomröstning om planerna på att Västerbotten ska slås ihop Jämtland, Västernorrland och Norrbotten. Bakom initiativet står Folkinitiativet Rösta om Stornorrland, en rad olika privatpersoner som visat sitt stöd samt Moderaterna och Liberalerna.

Folkinitiativet Rösta om Stornorrland, som genomfört motsvarande namninsamling i Jämtland Härjedalen, är med och stödjer Rädda Västerbotten. En av initiativtagarna där, Mattias Warg, säger i en kommentar att han uppmanar västerbottningarna att kräva en folkomröstning.

Redan idag står det klart att det blir folkomröstningar i Jämtland och Norrbotten. I Västernorrland finns ett liknande initiativ. Det som krävs är att den som delar kravet på en folkomröstning går in på www.raddavasterbotten.nu och laddar hem blanketten, fyller i den samt skickar in den till initiativets postbox säger Björn Kjellsson.

Just nu pågår av de största förändringarna i modern tid i hur samhället ska organiseras. I planerna är det bland annat tänkt att fyra län ska bli ett. Det betyder att andra läns politiker kommer att kunna påverka hur sjukvården i länet kommer att organiseras och till exempel hur många akutsjukhus och BB:n som ska finnas i Västerbotten, säger Nicklas Sandström.

Denna förändring genomförs utan att medborgarna fått säga sitt om planerna. Regeringen verkar, hur stort motståndet än verkar vara, vilja genomdriva denna förändring innan nästa val, utan att väljarna har fått säga sitt. En färsk opinionsundersökning visar att endast två av tio är för planerna menar länsprofilen Gun Rehnman.

Fakta om initiativet:

•Initiativet är partipolitiskt obundet
•Initiativets hemsida är: www.raddavasterbotten.nu
•208 590 röstberättigade i valet 2014 innebär att 21 000 namnunderskrifter krävs.
•Insamlingen pågår i 6 månader i från start.
•Förslag på frågeställning vilket bygger på den som accepterades av region Jämtland Härjedalen
•Frågeställningen lyder

”Jag vill snarast ha en folkomröstning som tar ställning till frågan: Vill du att Västerbotten ska slås ihop med landstinget i Västernorrland, Jämtland Härjedalen och Norrbotten? Svarsalternativet ska vara ja eller nej”

Anton Bergström