Hästriksdag i Sveriges Riksdag för 13:e året

Publicerad: 

Hästintresserade från norr till söder träffades på riksdagen tillsammans med makthavare på alla nivåer.  Första hästriksdagen arrangerades för 13 år sedan och sammankallades då som nu av Cecilia Widegren (M). På årets agenda stod frågor om ex hur öka jobben inom sektorn och där höll Stefan Johansson från Hästnäringens Nationella stiftelse (HNS) för ett av föredragen. HNS vision är att hästen utvecklar och förenar Sverige. I målen fram till 2020 finns en ökning med 1000 arbetstillfällen. Hästsporten genererar ca 30 000 betalda helårsarbeten i dagsläget.

Många ridskolor försöker hitta lösningar kring integration och arbetstillfällen berättar Helena Carlsson vice ordförande i Svenska Ridsportsförbundet (SvRF). Hon berättade också om vad ridskolan och kontakten med hästen betyder för våra ungdomar, framförallt flickor. Vi har ca 450 ridskolor av de ca 1000 föreningar anslutna i Sverige. Hon tog också upp vad ridskolan har betytt för henne och många andra genom den fostran och utveckling av ledarskap man får via kontakt med hästen. Inom SvRF finns många bra utbildningar inom ledarskap.

Från Södertälje Ridklubb som hör till en av de större i Sverige kom Anahita Arai och berättade om deras projekt – Hästen skapar integration – som också var en av huvudfrågorna. Svar kom bland annat att det är lättare med häst därför att inför hästen är vi alla lika.

Hästtagarforums projektledare Marie Lundmark visade på olika projekt som hästföretagare tagit upp och driver.  Där konstaterades också att hästföretagare är mer passionsdrivna än andra företagare och kanske lite mer envisa. Hon visade upp flera lyckosamma projekt som exempelvis Gothenburg Horse Show som grundades 1977. Företagsamhet finns inom foder, utrustning, utbildning, rehabilitering, turism med mera.

Ett av våra större försäkringsbolag inom djursidan berättade att den typiska hästgården består av:

–         en fastighet med 2 ha betesmark

–          1-3 hästar

–          hundar och katter

–          familj

–          bil, hästtransport och fyrhjuling

–          drivs som småföretag eller privat

Erica Lindberg från Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) Häst informerade att deras medlemmar med hästverksamhet till största del bedriver stallplatsuthyrning och därefter avel- och uppfödningsverksamhet. På tredjeplatsen kommer travet. Hästföretagen är 20 000 st och hamnar därmed på 5:e plats i listan om antal företag i olika branscher bland LRF:s medlemmar.

Ytterligare frågor som kom upp var att fortsätta att driva frågan om att ridning ska likställas med friskvård och kunna ge friskvårdsavdrag.  Konsumentköplagen kom också upp där det är så att handel med hästar och även hundar jämställs med vilken vara som helst och köparen har möjlighet att kräva tillbaka pengar efter tre år.

– Man hinner göra mycket med en häst på tre år. En översyn av konsumentköplagen är på gång i riksdagen, säger Cecilia Widegren.

Mötet avslutades av Mats Green (M) som berättade om sin resa inom ridskolevärlden.  Man kan säga att han verkar helt hästfrälst och att stunderna på ridskolan och hästryggen har hög prioritet. Dessutom säga han vara en mästare på våfflor!

Både Cecilia Widegren och Mats Green sitter i Sveriges riksdag för moderaterna och ansvariga för området häst inom moderaterna.

Mest lästa